Honsels Harmonie

Nieuws

“Een Benefietconcert omdat zij leefde vóór en dóór de muziek”

door Patricia Verkade

HONSELERSDIJK – “Soms kan een ervaring je zo raken dat je je waardering bijna niet kan uiten. Daarom was de wens van mijn vrouw Margriet om na haar overlijden iets voor Hospice Beukenrode terug te doen”, zegt Bertus Boutkan. Om de wens van Margriet in vervulling te laten gaan, geeft Honsels Harmonie op zaterdagavond 8 april een Benefietconcert. 

Bertus kijkt met een warm gevoel terug op het verblijf van Margriet in Hospice Beukenrode, het bijna-thuis-huis waar hij vorig jaar afscheid van zijn vrouw nam. Margriet is dan 63 jaar, muzikant bij Honsels Harmonie en werkzaam in de GGZ. Op 62-jarige leeftijd krijgt ze uit het niets de diagnose eierstokkanker. Haar intensieve leven dat ze zo gezond mogelijk inricht, wordt abrupt verstoord. Ze blijkt ook uitzaaiingen in haar longen te hebben. Ondanks een operatie en zes chemokuren blijft ze zichzelf en bezoekt ze vanaf het moment dat het weer mogelijk is met veel passie de wekelijkse repetities van haar muziekvereniging Honsels Harmonie. “Maar rond eind november zijn de bloedwaardes niet goed. Met kerst ging het na een ziekenhuisopname vrij redelijk maar met Oud en Nieuw was het niets meer. Half januari hoorden wij dat ze uitbehandeld was”, vertelt Bertus. Margriet kiest ervoor om haar laatste levensfase in Hospice Beukenrode door te brengen. Hier neemt zij afscheid van haar intensieve, geliefde leven. Op de rouwkaart staat dat haar reis doorgaat in haar droomwereld. Maar voordat zij overleed, regelde zij haar eigen uitvaart en heeft zij het bestuur van Honsels Harmonie verzocht om na haar overlijden iets voor het bijna-thuis-huis te betekenen. Margriet’s verzoek komt nu tot uiting in de vorm van een Benefietconcert. “Voor iedereen die Hospice Beukenrode in Naaldwijk een warm hart toedraagt, organiseren wij dit concert. Wij vragen € 15,- per kaart en aan het einde van de avond overhandigen wij een mooie cheque aan het hospice”, aldus Kirsten Vijftigschild, PR-bestuurslid van Honsels Harmonie.

“De organisatie van dit evenement staat als een huis”, zegt Evert van Malkenhorst, bestuurder van Hospice Beukenrode. “Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we naar een bijzondere avond toewerken.” (Media) aandacht, fondsenwerving en (financiële) ondersteuning zijn voor het hospice erg belangrijk. “Een sluitende begroting is voor ons altijd een punt van aandacht en zorg. Zonder ondersteuning die wij vanuit verschillende organisaties krijgen, komen we ieder jaar geld tekort. Een actie of evenement van de grond krijgen, vraagt energie en tijd. Maar vanaf de eerste kennismaking met de leden van Honsels Harmonie hebben wij hier geen omkijken naar. Die passie en bevlogenheid zien wij ook terug in onze vrijwilligers. Alleen mét elkaar kunnen wij iets realiseren. Daarom is deze samenwerking ook voor ons een geschenk uit de hemel.”

Gastheer Jan Zonneveld uit Wateringen is als vrijwilliger aan het bijna-thuis-huis verbonden. “Ik zorg voor het comfort van de gast en de familie daaromheen. Van uitstappen uit bed, het ontbijt en de levensvragen die tijdens hun afscheid voorbij komen.” Jan, Margriet en Bertus kenden elkaar van vroeger toen ze betrokken waren bij het jongerenwerk Wateringen/Kwintsheul. Aan het begin vond Jan het daardoor moeilijk om voor Margriet en Bertus te zorgen. “Dan komt het net iets te dichtbij. Ik moest letterlijk een drempel over maar uiteindelijk ben ik blij dat ik hen bij ons mocht begroeten. Wij hebben veel met elkaar gesproken want het leven verlaat je maar één keer. Margriet heeft tot het einde zelf de regie gehouden en dat is erg mooi. Ze is echt zichzelf gebleven.”

Hospice Beukenrode heeft ruim vier jaar geleden haar deuren in Naaldwijk geopend. “Nu merken wij dat er voor de verzorging van onze gasten een aantal praktische zaken zijn die verbeterd kunnen worden”, aldus Van Malkenhorst. De opbrengst van het Benefietconcert heeft dan ook een praktische bestemming om het verblijf in de gastenkamers nog aangenamer te maken.

Kaarten a € 15,- zijn te koop via benefietconcerthospice@gmail.com. Of kijk op www.honselsharmonie.nl of www.hospicebeukenrode.nl om je kaarten online te bestellen.

Meer informatie is te vinden op onze evenementenpagina.

Geef een reactie